Nadměrná konzumace bílého cukru není pro naše tělo vůbec nic zdravého. Navíc pokud budeme z dlouhodobého hlediska do svého jídelníčku zařazovat větší množství, mohou nás postihnout zdravotní problémy nebo vypěstovaná závislost. Bílý rafinovaný cukr však můžeme nahradit zdravějšími variantami, které nám život osladí stejně dobře. Víte, čím cukr nahradit?

Proč je pro naše tělo cukr nezdravý?

V prvé řadě je to potravina, která do našeho těla nepřináší jakoukoliv přidanou hodnotu. Neobsahuje totiž bílkoviny, tuky, vitamíny ani minerály. Je to tedy pouze jakýsi bílý prášek, který nám přináší sladkou chuť v podobě prázdných kalorií bez minima živin. Ihned po konzumaci se cukr dostává do krve, ovšem zároveň má tendenci v krvi zůstat velmi krátkou dobu.

kostkový cukr

Při větší konzumaci sladkých jídel nás tak povětšinou přepadne po pár minutách opět hlad. Bílý rafinovaný cukr má navíc značný podíl na vzniku civilizačních chorob nebo srdečních onemocnění, podle některých studií dokonce zvyšuj riziko rakoviny. Naštěstí existují i zdravější alternativy, kterými lze běžný cukr hravě nahradit.

  1. Xylitol

Xylitol neboli březový cukr si oblíbíte velmi rychle díky svojí příjemné chuti. Získává se nejčastěji z kukuřice nebo březového dřeva, po kterém také dostal pojmenování. Navíc xylitol nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodný i pro diabetiky.

  1. Stévie

Jedná se o přírodní sladidlo z listů jihoamerického keře. Toto přírodní sladidlo navíc neobsahuje vůbec žádné kalorie, tudíž je vhodná i při redukční dietě. Stevia kapky jsou pak ideální variantou na oslazení nejrůznějších nápojů, kaší a dezertů.

rostlina stévie

Její sladivost je mnohonásobně větší, než je tomu u běžného cukru, pro oslazení vám tak stačí jenom pár kapek. Je známá i pro svou netypickou nahořklou chuť, která v počátku nemusí vyhovovat každému, rozhodně ale stojí za vyzkoušení.