Těch je obrovská spousta. Nedají se zde vypsat. Snad jedna třetina by mohla vejít, ale ne více. A to by ještě možná byly potíže. Stručně vám popíši jednoho a vy jej zkusíte poznat. Pak vám řeknu, jak se jej zbavit.

Tento tvoreček patří jako většina “nechtěných” do třídy hmyzu (dermaptera) a podtřídy křídlatí. Je ho na světě jen tisíc a osm set druhů. Tělíčko má protáhlé a s křídly. Bezpečně jej poznáte podle klíštěk na zadečku. Forficula auricularia má pochopitelně i český název, ale ještě vám jej neprozradím. Tedy ne ten skutečný. Ovšem když vám napíši ty lidové, ihned tvora poznáte. Všechny lidové názvy mluví o uších. Říká se mu ušál, ušolez, uchovjrtka a podobně. Je to spojeno s dávnou pověrou, že leze lidem do uší.

Nuže již víte, o kom je řeč? Ano je to škvor.

škvor

Tento podivínský živočich není nijak nebezpečný. Není však příjemné s ním žít, a navíc při přemnožení vám může způsobit značné škody. Je to totiž všežravec, tedy, opět lidově, sežere skoro vše, na co přijde. Zblajznout sto mšic za noc není pro něj žádný problém. Zbodne je a jde spát. Proto jej tedy ve dne moc nepotkáte.

Jenže když nejsou mšice ani nic jiného, začne žrát například ovoce. A to už zavání průšvihem, což on ovšem neví. Zato to ví nešťastní majitelé toho ovoce. A začnou přemýšlet co s tím.

Hubení škvora není zase nic tak zapeklitého, existuje spousta návodů, ovšem není nikde psáno, že zaberou na sto procent. A je-li jich opravdu moc, těch škvorů, musí nastoupit „armáda“ a řádně jim zatopit.

škvor ničí

Kliknete-li na výše uvedený modrý odkaz zde v tomto článku, dostanete se na jiný web. Zde má uvedeny své kontakty firma, která s nimi udělá pořádek ráz naráz. Není třeba se obávat čehokoli jinak škodlivého, či toho, že by něco působilo potíže třeba domácím zvířatům. Takové prostředky firma nepoužívá.

Boj s tvorečky tak vyhrajete na celé čáře.